סוגי בנייה


קיצורי דרך

בנייה בחבילות קש
שיטות הבנייה בחבילות קש
בנייה מאדמה
סוגי הבנייה מאדמה

בנייה בחבילות קש

הקש כחומר לבנייה נמצא בשימושו של האדם כבר אלפי שנים, כמרכיב בהכנת לבני טיט ולבנייה של גגות. עם פיתוחן של מכונות לייצור חבילות קש, בסוף המאה ה - 19 , נבנו ע"י המתיישבים בנברסקה, ארה"ב, הבתים הראשונים העשויים מחבילות קש. התפתחותה של המודעות לבנייה ברת קיימא (בנייה "ירוקה") בעולם הביאה להתעניינות מחודשת בבנייה בשיטה זו והיא הולכת וצוברת תאוצה במדינות אחדות בארה"ב וכן בבריטניה ובאוסטרליה.

הקש עשוי מגבעולים של צמחים עשבוניים שונים, כחיטה, שעורה, אורז ואחרים, אך גם מגבעולי צמחים אחרים, כגון צמח הקנביס. הקש הוא חומר כמעט אינרטי, ומכיל כמות ניכרת של סיליקה (3-14%) המגבירה את צפיפות הקש ואת עמידותו בפני ריקבון. הקש מורכב מצלולוזה, המי-צלולוזה, ליגנין וסיליקה, כאשר ההרכב המדויק שלו משתנה בהתאם לגבעולי הצמח ממנו נעשה ( גבעולי אורז למשל, מכילים כמות גדולה יחסית של סיליקה ולפיכך עמידתם בפני ריקבון טובה יותר).

הקש הוא מוצר בר קיימא שייצורו מנצל את אנרגית השמש (לגידול הצמחים מהם הוא עשוי) ,והשימוש בו מאפשר חסכון אנרגיה רב בשל הבידוד הרב שהוא מקנה לבית. גם תהליך הבנייה עצמו אינו דורש אנרגיה כמעט, ולפיכך הוא נחשב כחומר בנייה "ירוק" מהשורה הראשונה.

חבילות הקש מיוצרות בשדה, ע"י מכונות חקלאיות מיוחדות, במידות שונות. המידות הנפוצות בבנייה הן - אורך 90 ס"מ, רוחב 45 ס"מ וגובה בין 30 ל - 40 ס"מ. משקל חבילה אחת - 16 - 20 ק"ג.



שיטות הבנייה בחבילות קש

בנייה מחבילות קש כוללת 3 שיטות בנייה כלהלן:

  1. שיטת נברסקה - קירות נושאים - גג הבניין מונח על הקירות הבנויים מחבילות קש ללא כל אלמנט נושא נוסף.
  2. קירות נושאים ושלד עץ קל - גג הבניין מונח באופן זמני בלבד, במשך תקופת הבנייה, על גבי שלד עץ קל. בגמר הבנייה, הקירות הבנויים מחבילות קש, הם שנושאים עליהם את הגג
  3. קירות מילואה ושלד עץ - שלד העץ הוא שנושא עליו את הגג, כאשר הקירות מהווים מילואה בין העמודים וקורות העץ המהווים את שלד הבניין.
-בנייה ירוקה - בנייה ממכולות ממוחזרותבעולם נמצאות כיום בשימושן של חברות ההובלה הימית כ - 16 מיליון מכולות TEU (TEU –שווה ערך למכולות סטנדרטיות באורך 20 רגל) ששטח רצפתן הכולל הוא כ - 230,400,000 מ"ר.
אורך חיי השירות של מכולות הוא 20 שנה, לפיכך, מדי שנה מוצאות משירות ההובלה הימית כ- 800,000 מכולות ששטח רצפתן הכולל הוא 11,520,000 מ"ר. מכולות אלו ניתנות למחזור ע"י התאמתן לשימושים אחרים כגון לאחסנה, למשרדים זמניים וכו'.
בשנים האחרונות, עם חדירתה של המודעות הסביבתית לציבור הרחב, ניכרת נטייה של אדריכלים ויזמים להשתמש במכולות ממוחזרות לבנייה של פרויקטים מגוונים, החל מבנייה פרטית למגורים וכלה בבתי מלון מפוארים.
אם היה נעשה מחזור של כל המכולות היוצאות משימוש מידי שנה, ניתן היה להקים באמצעותן כ- 150,000 יחידות דיור!



בנייה מאדמה

בעשורים האחרונים גברה ההתעניינות בבנייה מאדמה בארצות המערב, בעיקר באוסטרליה, ארה"ב ובריטניה והשימוש בה מתרחב בגלל יתרונותיה הסביבתיים והיכולת לבצעה באופן עצמי, ללא צורך בבעלי מקצוע מיוחדים.
השימוש באדמה כחומר בנייה החל כבר בתקופה העוביידית בארם נהריים, היינו, לפני כ 6000-7000 שנים והוא נמשך עד היום.
הבנייה מאדמה מצטיירת כבנייה "פרימיטיבית" ואכן כמעט 50% מאוכלוסיית העולם מתגוררים בבתים עשויים מאדמה, רובם בארצות המתפתחות באסיה ובאפריקה, אך כיום הבנייה נעשית בשיטות מודרניות המאפשרות בנייה באיכות גבוהה וביעילות רבה יותר מהטכנולוגיות המסורתיות.
בתימן קיימים בניינים בני 8 קומות העומדים על תילם כבר מאות שנים!
במספר מדינות מפותחות,כגרמניה וניו-זילנד, אף הוכנה תקינה לבנייה מאדמה ובבריטניה, בגרמניה ובאוסטרליה אף נבנו בשנים האחרונות מספר פרויקטים ציבוריים בשיטה זו.

סוגי הבנייה מאדמה

הבנייה מאדמה כוללת 3 שיטות עיקריות:
בנייה מלבני בוץ ( ADOBE ) .
הלבנים מיוצרות מבוץ העשוי מתערובת של חול, חרסית ומים המושם בתוך תבניות. לאחר התקשות ראשונית של הלבנים, הן מוצאות מהתבנית לייבוש באוויר (אך לא תחת קרינת שמש ישירה ) במשך כ -30 יום שלאחריהם ניתן להשתמש בהן לבניית קירות. המידות המקובלות של הלבנים הן 25X35X10 ס"מ.
כיום נעשה שימוש בציוד מכני המאפשר ייצור מהיר יותר של מספר לבנים במקביל.


בנייה מאדמה מהודקת ( Rammed Earth ).
שיטת בנייה זו מקובלת באירופה כבר מאות שנים ומבוססת על הנחת תערובת לחה של חרסית וחול בתוך תבניות והידוקה באמצעות מכשירי הידוק ידניים.עובי הקירות המקובל הוא כ -60 ס"מ, אך עם המעבר לשימוש בתערובת של אדמה מיוצבת בצמנט, נעשה שימוש בקירות בעובי של כ -30 ס"מ בלבד.


בנייה מבלוקים לחוצים.
שיטה זו היא פיתוח מודרני של שיטת הבנייה מלבני בוץ. הלבנים עשויות מתערובת של חול, חרסית ומים, כמו לבני הבוץ, אך הן מיוצרות בתוך תבניות מתכת מיוחדות, בלחץ גבוה ומגיעות לצפיפות של כ -2000 ק"ג/מ"ק, לעומת צפיפות של 1700 ק"ג/מ"ק בלבד של לבני הבוץ.



יתרונות הבנייה מאדמה

חסרונות הבנייה מאדמה

מגדלאוי כאמל